Putovanje i troskovi

Troskovi puta do Grcke su ono sto mnoge interesuje. Od Beograda do Sartija, mestu gde boravi dosta nasih turista ima 780 km. od cega je oko 450 km autoputem. Ne bih da preciziram koliko je to vremenski, jer svako ima neki svoj ritam voznje, a tu su i ogranicenja brzine, zadrzavanja na granicama, pauze za odmor. Prethodnih godina je bilo dosta povoljnije putovati automobilom, ove godine je to malo skuplje zbog visih cena goriva, ali u svakom slucaju je dosta komfornije obzirom da mozete napraviti pauzu kad i gde hocete, voznju prilagodjavate sebi i svojim potrebama. Takodje, ukoliko planirate da uzmete na nekoliko dana u Grckoj vozilo u rent a car agenciji, mislim da je mnogo isplativije putovanje sopstvenim vozilom.

Ovde cu pokusati ukratko da se osvrnem na samo putovanje automobilom u Grcku i na Sitoniju, kao i cene na koje mozete racunati.

Sajt koji mi je bio od koristi za planiranje putovanja, kao i za prikaz ruta i razdaljina izmedju razlicitih destinacija je ViaMichelin . Jednostavno ukucate pocetnu i odredisnu destinaciju, izaberete tip rute i nacin prikaza (kilometri ili milje) i dobicete detaljan prikaz i opis rute.

Do septembra 2016. godine pre samog polaska bilo je potrebno da se obezbedi medjunarodna vozacka dozvola, ali potpisivanjem bilateralnog sporazuma između Srbije i Grčke o međusobnom priznavanju dokumenata, to parce papira oko kojeg su vodjene brojne polemike vise nije potrebno ukoliko imate novu biometrijsku dozvolu. Ono sto jeste potrebno za putovanje u Grcku preko Makedonije jeste zeleni karton za vozilo, a u slucaju da se odlucite za putovanje u Grcku preko Bugarske, isti vam nece biti potreban. Zeleni karton se uzima u osiguravajucoj kuci kod koje ste osigurali automobil od autoodgovornosti prilikom registracije i kosta od 2.000,00 – 3.000,00 dinara. Cene variraju od osiguranja, do osiguranja. Za izdavanje je potrebna polisa osiguranja od autoodgovornosti i saobracajna dozvola. Rok vazenja zelenog kartona se poklapa sa rokom vazenja polise obaveznog osiguranja od autoodgovornosti, dakle do sledece registracije. Polisa putnog zdravstvenog osiguranja za sve putnike je pozeljna, ali nije neophodna. Cene za putno zdravstveno osiguranje za Grcku se krecu oko 1 evro po danu, a ukoliko ide cetvoroclana porodica vise se isplati uzeti porodicno osiguranje koje u tom slucaju bude nesto povoljnije. Takodje, ukoliko planirate putovanje tudjim vozilom, potrebno je overeno ovlascenje za upravljanje tudim vozilom u inostranstvu izdato od strane vlasnika vozila. U slucaju da je vozilo kupljeno na lizing, potrebno je i ovlascenje koje izdaje lizing kuca. Od auto opreme trebalo bi pored standardne da imate i protivpozarni aparat.

Sto se tice vremena polaska ne krecite vikendom ako ne morate da bi izbegli guzve i duza zadrzavanja na granicama. Takodje, vikendom se veliki broj Grka uputi ka moru, tako da racunajte i na guzvu oko Soluna. Autoputem se ide do Nisa i za putarine je od Beograda potrebno izdvojiti 800,00 din kao i 210,00 din za deonicu Nis – Leskovac. Znaci, ukupno 1010,00 din za putarine kroz Srbiju od Beograda. Ukoliko zelite sami da izracunate ovde mozete pogledati cene putarina kroz Srbiju. U jednom pravcu, naravno. Kroz Makedoniju postoje 3 naplatne rampe gde je putarina 60, 80 i 60 denara. Moguce je placanje u denarima i u evrima, kao i karticama, s tim sto je najmanji apoen evra koji prihvataju i vracaju kao kusur 50 centi, tako da ukoliko placate u evrima racunajte na tri uplate od po 1.5 eur. Ukoliko zelite, mozete da pripremite lokalnu valutu u menjacnici posle granicnog prelaza  i obavezno uzmite dokaz o uplati putarine jer ukoliko vas zaustavi policija, platicete mnogo vecu kaznu. Uvek racunam da je bolje tih par stotina evra potrositi na neke lepse stvari kao sto su izleti u Grckoj na primer nego placati kazne. Ukoliko zelite, ovde mozete videti zvanicni pregled za cene putarine kroz Makedoniju. Kroz Grcku  se do sad nije vrsila naplata putarina od granicnog prelaza Evzoni preko Soluna do Sitonije.

Sto se cena goriva tice uporedni pregled mozete pogledati ovde, a u cene goriva u Grckoj ovde (sajt je na grckom, ali snaci cete se. Potrebno je da na karti kliknete na oblast koja vas zanima, a zatim obelezite mesto mesto koje vas zanima). Cene goriva u Makedoniji i u Srbiji  su slicne, tako da je preporuka da napunite rezervoar na polasku od kuce, a potom i pri izlasku iz Makedonije. U Grckoj je benzin skuplji, ali je zato i mnogo boljeg kvaliteta. Kad ga budete sipali, shvaticete o cemu pisem. Auto manje trosi, bolje vuce. Ma videcete i sami…

Znaci, od troskova imate:

– zeleni karton – 2.000,00 – 3.000,00 dinara

– putarine kroz Srbiju – 2.020,00 dinara (2 x 1010,00 dinara)

– putarine kroz Makedoniju -400 denara (2 x 200 denara) – 9 evra

– troskovi goriva koji zavise od potrosnje automobila

– putno zdravstveno osiguranje koje zavisi od broja osoba koje putuju

Ukoliko jos niste kupili GPS navigaciju, a u dilemi ste da uzmete novu ili polovnu pogledajte na linku ispod. Povremeno se mogu naci nove navigacije sa mapama, a po povoljnoj ceni negi sto je u prodavnicama.

Sitonija smeštaj

Limundo234x60_2

Advertisements