Rent a car Grčka

Rent a car u Grčkoj

Rent a car je jedan od načina da obiđete omiljene plaže i lokalitete u Grčkoj ukoliko niste doputovali sopstvenim automobilom. Evo nekoliko smernica  koje treba znati prilikom iznajmljivanja vozila.

 

Pravila za rentiranje vozila

Evo nekoliko najbitnijih pravila za iznajmljivanje vozila

Gorivo

Gorivo sipate sami. Obično se zabeleži stanje goriva (položaj kazaljke za gorivo) kada uzimate auto i trebalo bi i da ga vratite sa kazaljkom u tom položaju. Najčešće se u vozila sipa benzin, bezolovni, ali ipak za svaki slučaj pitajte prilikom iznajmljivanja.

Starost vozača

Da bi iznajmili vozilo, potrebno je da imate između  23 i 70 godina. Vozač mora da ima bar dve godine vozačkog iskustva, a pojedine osiguravajuće kuće traže i međunarodnu vozačku dozvolu i ako ona po regulativi više nije potrebna. Naime, ukoliko Rent a car agencija ima ugovor sa osiguravajućom kućom koja zahteva dostavljanje MVD u slučaju nezgode, oni će je tražiti (slično važi i za vozače koji dolaze svojim automobilom – u slučaju nezgode, ukoliko osiguranje grčkog vozača sa kojim ste imali udes zahteva MVD, a Vi je nemate, neće Vam isplatiti štetu). Jedina osoba kojoj je dozvoljeno da vozi je vozač koji je iznajmio auto, osim ako to nije drugačije navedeno u ugovoru.

Osiguravajuće pokriće

Pre iznajmljivanja vozila obavezno proverite šta je sve pokriveno osiguranjem. Većina Rent a car agencija u Grčkoj nudi neograničenu kilometražu za period iznajmljivanja duži od dva dana i LDW osiguranje u slučaju nezgode. Ovo znači da ukoliko dođe do nezgode gde je krivac vozač, onda on snosi samo jedan manji iznos koji je već unapred ugovoren sa rent a car agencijom. Takođe proverite da li su osigurane gume, da li je potrebno doplatiti još neki vid osiguranja, koliko iznosi doplata za totalno pokriće i da li ona baš sve obuhvata.

Savet je i da napravite fotografije auta nakon preuzimanja i da sa radnikom agencije zabeležite moguća oštećenja ili ogrebotine na automobilu. Na ovaj način ćete moći da dokažete da eventualne štete nisu nastale tokom perioda kada ste rentiralil vozilo.

Pitajte za dodatke

Ukoliko rentirate automobil online, savet je da pitate ukoliko želite nešto posebno poput GPS uređaja, sedišta za decu, pošto se ne podrazumeva da ih imaju sva vozila.

 

 

Saveti za vožnju

Na šta treba da obratite pažnju tokom vožnje u Grčkoj

Putarine

Ovo ne važi za Sitoniju, ali ako se odlučite na putovanje u drugi kraj Grčke računajte da možete da imate i troškove za putarine. Oni obično iznose 2,5-3,5 eur, a može ih biti više na deonici puta.

Seoski putevi

Do nekih od najlepših plaža na Sitoniji vode  zemljani i nepristupačni putevi. Može se desiti da su neravni, sa udubljenjima nastalih usled kiša i erozije tla, da po negde viri poveći kamen koji može da ošteti pod vozila ili da su dovoljni za prolaz samo jednog vozila tako da usporite prilikom vožnje. Uz to još jednom podsetnik da proverite sa osiguranjem da li pokriva i pod.

Kazne u Grčkoj

Telefoniranje tokom vožnje je kažnjivo. Prekoračenje brzine kao i nevezivanje pojasa je takođe kažnjivo. Svetla nisu obavezna.

Parking

U pojedinim mestima parkiranje može biti otežano, zato prilikom odabira smeštaja nije loše da ima obezbeđen parking. U Neos Marmarasu postoji parking pored luke, u Sartiju postoji parking, a isto tako možete i na ulici da parkirate, u Toroniju nije baš najbolje rešeno, ali mi smo uvek uspevali da parkiramo svoj auto.

Vozite pažljivo

Na godišnjem odmoru ste, opustite se, budite pažljivi i ne žurite. Dešava se često da Grci nepažljivo voze. Zato vozite pažljivo, pratite saobraćajne znakove i pridržavajte se ograničenja brzine. Posebnu pažnju obratite na motocikliste jer mogu da prikoče ili ako su iza vas da požele da vas obiđu onda kad to najmanje očekujete. I na kraju, nemojte da se iznenadite ako budete morali da zaustavite auto da propustite stado ovaca ili koza da predje put 🙂

Sitonija smeštaj

Advertisements

One comment on “Rent a car u Grčkoj

  1. Savet je i da napravite fotografije auta nakon preuzimanja i da sa radnikom agencije zabeležite moguća oštećenja ili ogrebotine na automobilu. Na ovaj način ćete moći da dokažete da eventualne štete nisu nastale tokom perioda kada ste rentiralil vozilo.
    Ovo obavezno uradite da bi izbegli troskove i nprijatne situacije.

    Liked by 1 person

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s