Putovanje i troškovi

Od Beograda do Sartija, mestu gde letuje dosta naših turista ima 780 km od čega je oko 450 km autoputem. Ne bih da preciziram koliko je to vremenski, jer svako ima neki svoj ritam vožnje, a tu su i ograničenja brzine, zadržavanja na granicama, pauze za odmor.

Ovde cu pokušati ukratko da se osvrnem na samo putovanje automobilom u Grčku i na Sitoniju, kao i cene na koje možete računati.

Photo by Leah Kelley on Pexels.com

Sajt koji mi je bio od koristi za planiranje putovanja, kao i za prikaz ruta i razdaljina između različitih destinacija je ViaMichelin . Jednostavno ukucate početnu i odredišnu destinaciju, izaberete tip rute i način prikaza (kilometri ili milje) i dobićete detaljan prikaz i opis rute, sa prikazanim troškovima goriva i putarina.

Naravno, od koristi je i Google Maps.

Zeleni karton

Ono što jeste potrebno za putovanje u Grčku preko Makedonije jeste zeleni karton za vozilo, a u slucaju da se odlucite za putovanje u Grčku preko Bugarske, isti vam neće biti potreban. Zeleni karton se uzima u osiguravajućoj kuci kod koje ste osigurali automobil od autoodgovornosti prilikom registracije i košta od 2.000,00 – 3.000,00 dinara. Cene variraju od osiguranja, do osiguranja. Za izdavanje je potrebna polisa osiguranja od autoodgovornosti i saobraćajna dozvola. Rok važenja zelenog kartona se poklapa sa rokom važenja polise obaveznog osiguranja od autoodgovornosti, dakle do sledece registracije.

Takođe, ukoliko planirate putovanje tuđim vozilom, potrebno je overeno ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu izdato od strane vlasnika vozila. U slučaju da je vozilo kupljeno na lizing, potrebno je i ovlašćenje koje izdaje lizing kuca. Od auto opreme trebalo bi pored standardne da imate i protivpožarni aparat.

Putno osiguranje

Polisa putnog zdravstvenog osiguranja za sve putnike je poželjna, ali nije neophodna. Cene za putno zdravstveno osiguranje za Grčku se kreću oko 1 evro po danu, a ukoliko ide četvoročlana porodica više se isplati uzeti porodično osiguranje koje u tom slučaju bude nešto povoljnije.

Pomoć na putu

Ono što je putno zdravstveno osiguranje za Vas i Vašu porodicu u slučaju nepredviđenih situacija, to je pomoć na putu za Vaše vozilo. Nije neophodno ali u slučaju kvara vozila ili nezgode je od izuzetne koristi jer će Vam uštedeti dosta novca za šlep službu i popravke.

Photo by Gustavo Fring on Pexels.com

Postoji više davalaca ove vrste osiguranja, a u zavisnosti od paketa i odabranog osiguranja, cena pomoći na putu (sa uključenom Evropom) se kreće od 3.999 do 7.999 dinara.

Međunarodna vozačka dozvola – da li treba?

Do septembra 2016. godine pre samog polaska bilo je potrebno da se obezbedi međunarodna vozačka dozvola, ali potpisivanjem bilateralnog sporazuma između Srbije i Grčke o međusobnom priznavanju dokumenata, to pače papira oko kojeg su vođene brojne polemike više nije potrebno ukoliko imate novu biometrijsku dozvolu.

Putarine na putu do Grčke

Ukoliko je moguće ne krećite vikendom ako ne morate da bi izbegli gužve i duža zadržavanja na granicama. Takođe, vikendom se veliki broj Grka uputi ka moru, tako da računajte i na gužvu oko Soluna. Autoputem od Beograda do Preševa za putarine je potrebno izdvojiti 1490,00 din. U jednom pravcu, naravno. Ukoliko želite sami da izračunate ovde možete pogledati cene putarina kroz Srbiju.

Kroz Makedoniju postoji 5 naplatnih rampi gde je putarina 60, 80, 60,80 i 100 denara. Moguće je plaćanje u denarima i u evrima, kao i karticama, s tim što je najmanji apoen evra koji prihvataju i vraćaju kao kusur 50 centi, tako da ukoliko plaćate u evrima računajte da će za putarine kroz Makedoniju u oba pravca biti potrebno 14 eur. Ukoliko želite, možete da pripremite lokalnu valutu u menjačnici posle graničnog prelaza  i obavezno uzmite dokaz o uplati putarine jer ukoliko vas zaustavi policija, platićete mnogo veću kaznu. Uvek računam da je bolje tih par stotina evra potrošiti na neke lepše stvari kao sto su izleti u Grčkoj na primer nego plaćati kazne. Ovde možete videti i zvanični pregled za cene putarine kroz Makedoniju.

Još jedan od načina plaćanja putarine u Makedoniji je putem TAG uređaja ili beskontaktne kartice Mcard. Tag uređaj košta 1200 denara, a minimalni iznos dopune je 300 denara. Mcard karticu ćete platiti 100 denara (1,6 eur), a ko je putovao 2021. do Grčke kroz Makedoniju, dobio ju je besplatno. Ta ista kartica se može i dalje da se koristi, samo je potrebno da se dopuni. Minimalni iznos dopune za Mcard je 300 denara (oko 5 eur). I kartica i tag se jednostavno mogu dopuniti online putem, a kome je to komplikovano, dopunu može da izvrši na naplatnim stanicama. Za oba pravca bi trebalo da se uplati 760 denara. Na stranici Putarina u S.Makedoniji detaljno je objašnjeno kako dopuniti Mcard karticu.

Kroz Grčku  takođe postoji naplata putarine od graničnog prelaza Evzoni preko Soluna do Sitonije. Prva naplatna rampa je ubrzo nakon graničnog prelaza (1,8 eur za putnička vozila), a sledeća kod obilaynice u Solunu (0,5 eur za putnička vozila)

Cene goriva u Makedoniji i Grčkoj

Što se cena goriva tiče uporedni pregled možete pogledati ovde, a u cene goriva u Grčkoj ovde (sajt je na grčkom, ali snaći ćete se. Potrebno je da na karti kliknete na oblast koja vas zanima, a zatim obelezite mesto mesto koje vas zanima).

Cene goriva u Makedoniji i u Srbiji  su slične, tako da je preporuka da napunite rezervoar na polasku od kuće, a potom i pri izlasku iz Makedonije. U Grčkoj je benzin skuplji, ali je zato i mnogo boljeg kvaliteta. Kad ga budete sipali, shvatićete o cemu pišem. Auto manje troši, bolje vuče. Ma videćete i sami…

Dakle, od troškova imate:

– zeleni karton – 2.000,00 dinara

– putarine kroz Srbiju – 2.980,00 dinara (2 x 1490,00 dinara)

– putarine kroz Makedoniju -760 denara (2 x 380 denara) – oko 13 evra

– troškovi goriva koji zavise od potrošnje automobila

– putno zdravstveno osiguranje koje zavisi od broja osoba koje putuju i osiguravajuće kuće

– paket pomoći na putu za vozilo čija cena zavisi od vrste pokrića – nije obavezno, ali bez njega ne krećem na put

4 мишљења на „Putovanje i troškovi

    1. Gorane zbog obaveza oko bebe trenutno nisam u mogucnosti da redovno azuiriram blog, ali nadam se da cu uskorio naci vreme i za to. U svakom slucaju,uvek je moguce ostaviti komentar, tako da svi posetioci bloga mogu slobodno da prokomentarisu ukoliko je doslo do nekih promena i na taj nacin pomognu ostalima dok ja ne nadjem malo slobodnog vremena za azuriranje

      Свиђа ми се

Napišite komentar